ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОДДРЪЖКА И УПОТРЕБА

 Благодарим Ви, че закупихте продукт Moderato. Мисията на MOD е да се произвеждат продукти, които отговарят на най-високите изисквания към дизайна, качеството и функционалността.

Нашата изработка  и производство се основават на принципите на оригинална производствена технология на ръчнa обработка, тествани с години на традиция и подобрена с най-новите познания в областта на дизайна и други производствени технологии.

Дървените плотове и маси  са изработени от естествен дървесен материал. Естественият им произход  се проявява чрез промяна на цвета, дефекти от  растежа и разклоненията на дървото, промени в структурата или микро пукнатини. Това не са дефекти, а напротив. Всяка маса от дървесина на  MOD  е уникално парче дърво, изработено от човешки ръце. Можете да сте сигурни, че никой друг няма да има същата маса MOD като вас.

Редовната професионална грижа удължава живота на всеки продукт, като по този начин се увеличава и  удовлетворението  от използването му.

Позволете  ни да ви информираме как най-добре да използвате продуктите  MOD и как да се грижите  за  тях. 

ОКОЛНА СРЕДА

Точно както хората са засегнати от екстремни въздействия на околната среда, същото въздействие оказва и върху  маси, изработени от естествени материали.. Нестандартна - относителна влажност (по - ниска от 40%, или -  над 60%) може да се отрази негативно на дървото, причинявайки деформация на формата.

Ако дървеният плот  е изложен на пряка слънчева светлина или друг източник на топлина (камина, готварска печка, радиатор за отопление и т.н.), цветът може да се промени,  могат да се появят отделни пукнатини. Това е нормално  и често срещано явление, което се случва в средата в която живеете. Околната среда  включва също така и нокти на вашите домашни любимци, метални части на дрехи и твърди шевове, кухненски ножове и други остри обекти, които, когато се използват без подходящо внимание, също причиняват драскотини и други повреди на повърхността на дървото.

 

ДЪРВЕНИ ПЛОТОВЕ

Всяко парче дърво има своя уникален характер и текстура, което означава, че няма  еднакви продукти и че идентичен вид на плотове или маси и допълващи елементи като крака не могат да бъдат гарантирани.

Възлите и сърцевините са общи черти на естествено растящия  материал. Нашите маси  могат да съдържат малки възли или чепове, които документират за естествения произход на дървесината.

Самата структура на дървото  и начина на обработка водят до  различни реакции на отделните части към  оцветяването и довършителни материали.

УВ лъчите причиняват разлики в цветовете на масивното дърво. Също така окисляването на цвета, причинено от ултравиолетовото излъчване, ще бъде различно за различни части на плота, в зависимост от честотата на употреба.

Тези промени не могат да бъдат обект на претенции.

Дървото като естествен материал постоянно диша и реагира на околната среда. В резултат на това, могат да се появят микро пукнатини в лака или дървесната текстура може леко да се повдигне в хода на живота на дървения материал.

Течностите действат отрицателно върху повърхността, накисването с течности  ще  причини петна, както и отпечатъци от дъната на стъклени предмети. Следователно, всички разлети течности трябва незабавно да се избършат.

Лакираната или омаслена повърхност също може да промени цвета си или да се повреди с поставянето на гореща повърхност  върху масата. Този  нежелан ефект може да бъде предотвратен чрез внимателна обработка и използването на изолационни подложки под горещите дъна.

Друга естествена реакция към околната среда е отклонението на формата при продукти с ръчно изработени дървени части.

Може да се получи изкривяване или изместване при  транспортиране. Това не е дефект на продукта, тъй като това състояние се отстранява, при затягане на свръзките. Допустимо отклонение от  ± 3 mm е определено за маси от масивна дървесина, за да се отчетат  въздействията на  околната среда с времето.

Този толеранс се отнася и при свръзките на плота за маса към  краката или допълнителните  панели. Спонтанното огъване на отделни части на масата се предотвратява чрез подсилване на долната страна,  при всички размери.

Поддръжка на лакирани и омаслени повърхности

Лакираните  повърхности обикновено не изискват специални поддръжка. Изчиствайте праха  с мека, чиста и суха кърпа  без мъх.  Когато почиствате масите, не притискайте силно, за да избегнете необратимо полиране на повърхността. Незабавно избърсвайте  разлетите течности. Не оставяйте мазни  мокри и други петна да изсъхнат на  повърхността, незабавно ги  избършете  с навлажнена памучна кърпа и след това избършете обработваната площ, докато стане  суха. Почистване и третиране със специални, дезинфекциращи препарати  не е необходима. Въпреки това, ако го направите, следвайте инструкциите за използване на производителите и ги  тествайте  първо в по-малко видима област.

!!!!!! Никога не използвайте концентрати или абразивни препарати (абразивни и полиращи пасти, прахове), тъй като те биха могли да  надраскат и да повредят лакираната повърхност. Никога не използвайте лак за мебели или други продукти, съдържащи масла или восъци, върху матова повърхност, тъй като те биха предизвикали неравномерен гланц и петна по повърхността.

Натурални масла и вакси

Масленото покритие на повърхностите от дървесина изисква редовна грижа и профилактика, съчетана с внимателното им използване.  Избърсвайте дървените части с мека, чиста и суха кърпа  без мъх.  Подсушавайте течностите от повърхността, веднага след разливането, с текстилна или хартиена кърпа; не замърсявайте течността по повърхността ненужно. След това избършете добре повърхността по посока на дървесната нишка, докато  изсъхне. Не позволявайте мазни петна да изсъхнат, незабавно отстранете и избършете областта с помощта на същата процедура.

Препоръчва се редовно да се проверява наличието на масло и нанасяне на   нов слой масло, когато е необходимо. Дървесината абсорбира маслата по време на производството и  следователно повърхността може да е по-груба при допир или пореста  места. Маслата и ваксите съхнат  естествено. Петна, лъскави ръбове, малки драскотини и др. могат  да бъдат коригирани с нов маслен слой. Ако използвате комплект за корекция, препоръчан от производителя, следвайте инструкциите за употреба внимателно. Ако използвате други търговски  продукти  за повърхностна обработка с масла, следвайте указанията на производителя  и тествайте продукта първо на по-малко видима област.

 

!!!!!! Никога не използвайте концентрати или абразивни препарати (абразивни и полиращи пасти),

тъй като те биха могли да се надраскат и да повредят омаслената повърхност.

Експертни знания със страст    

Създадени с уважение към природата  

Парче по парче ръчно изработени

Модерато

адрес: с.Крумово, обл. Пловдив

Стопански двор

тел.: 0887 71 29 77

e-mail: contacts@moderato.bg

Страстен дизайн

© 2018 by Moderato

  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon